HÖGA KUSTEN FILMFESTIVAL

En helg med RIKTIG independentfilm!

 

25-26 Augusti

Lunde Folkets Hus

 

 

Kontakt

 
 
 

Organisation

 

Jonatan Petré Brixel (b. 1984 Sverige) - Gjorde sin första kortfilm 2007 med titeln "Grismannen får besök". Studerade Filmregi vid Konsthögskolan i Hamburg 2011-2016. Har gjort ett flertal kortfilmer och videosketcher och jobbar nu med att färdigställa sin första långfilm "Sven Haralds äventyr". Studerade filosofi vid Stockholms Univeristet 2003-2008.

 

Andrija Jovanovic (b. 1982 Serbien) - Andrija gjorde sin första kortfilm i den stund han la sina händer på en digital fotokamera. Hans första stopmotionfilm "The big bad bag" visades på Swiss SRF2 2012. Sedan dess har han gjort flera kortfilmer och har precis gjort klart sin första långfilm "ANA". Han har sin bakgrund i litteratur och måleri.

Jonatan Petré Brixel (stillbild från Sven Haralds äventyr)

Andrija Jovanovic (stillbild från Sven Haralds äventyr)

Höga Kusten Filmfestival - Riktig Independentfilm

 

Festivalen är ett två dagars event - Lördag och Söndag - i höga kusten i norra Sverige - som fokuserar på riktig independentfilm, ofta no-budget och så kallad avant-garde och experimentalfilm även om festivalens program är bundet varken till genre eller stil.

 

Den grundläggande idén med Festivalen och programmet vi sätter samman är det personliga uttrycket genom mediet film.

 

Det finns inga sektioner för samtidsfilm eller uppmärksamhet till olika teman och metoder - film som ett sätt att konstnärligt uttrycka sig och porträttera är vad som sätter samman programmet.

 

Vi jobbar utefter den klara rösten, själva och i de filmer vi söker. En röst som varken vill behaga, chockera, provocera, skapa opinion eller vädja, utan en röst som helt enkelt vill tala och uttrycka - undersöka och porträttera oavsett vad det må vara, hur det görs och med vilka medel. Vår ambition är att på sätta Höga Kusten på kartan för independentfilmare världen över och omvänt ge människor i området möjlighet att få se rejält independentfilm!

 

Som ett resultat visar vi film av alla olika sorters teman och metoder. Strikt fiktion med en klar berättarlinje, vild experimentell filmpoesi, tysta antropologiska dokumentärer. Komedier, draman och allt däremellan. Vissa är underhållande, andra inte. Vissa lättsmälta, andra inte alls.

 

Vi jobbar för att upprätta en trivsam helg där filmare, filmorganisationer, entusiaster och publik kan mötas och spendera tid ihop kring en helg fullpackad med riktig independentfilm.

 

En viktig faktor i festivalen är därför att vi betalar boende åt alla inbjudna filmare för att uppmuntra och underlätta deras resa till världens vackraste plats, Höga Kusten. Vi har hittils haft besök från bland annat USA, Iran, Finland, Belgien och Frankrike!

 

 

Nedanför ett urval av stillbilder från filmer som deltagit på festivalen!

 

 

 

 

Sponsorer och samarbetspartners 2018